Ο Θυμωμένος Άνθρωπος

2019-09-08 19:02

                               

Ευγένεια..ετοιμολογικά ευ και γένος..

 Ο θυμωμένος άνθρωπος ξέχασε το γένος του.. ξέχασε ποιος είναι και την αξία του και πού αξίζει να εστιάσει την προσοχή του.. ξέχασε το νόημα που όφειλε να δώσει στο ταξίδι που διανύει και αποκαλείται ζωή..

Ο άνθρωπος θύμωσε και άφησε στο συναίσθημα του να πάρει τα ηνία του νου του, της ψυχής του, της ύπαρξης του.. παραιτήθηκε ασυνείδητα από τον έλεγχο του εαυτού του και απομονώθηκε σε μια φούσκα θυμού που μόνος του έπλασε.. Όλα τα δέχεται ως προσωπική επίθεση ο θυμωμένος άνθρωπος.. Όλα φαντάζουν άσχημα και  αρνητικά γύρω του.. Δε μπορεί να διακρίνει την ομορφιά και δεν μπορεί να βιώσει ενσυναίσθηση..Δε του το επιτρέπει.. θύμωσε ο άνθρωπος και ξέχασε πως ο θυμός μόνο εκείνον βλάπτει και μόνο εκείνον φθείρει..

~~~~~~~~

" Δε θα τιμωρηθείς για το θυμό σου..θα τιμωρηθείς από το θυμό σου.." .. " Το να είσαι θυμωμένος είναι σαν να κρατάς ένα αναμμένο κάρβουνο για να το πετάξεις σε κάποιον. Αυτός που καίγεται είσαι εσύ.."   Βούδας

" Ο Θυμός είναι η τιμωρία που δίνεις στον εαυτό σου για τα λάθη κάποιου άλλου"

Ο θυμός και η έλλειψη ανοχής είναι εχθροί της ορθής κρίσης" Γκάντι

" Καθένας μπορεί να θυμώσει, αυτό είναι εύκολο. Το να θυμώσεις όμως με τον σωστό άνθρωπο, στον σωστό βαθμό, για τον σωστό λόγο, τη σωστή στιγμή και με τον σωστό τρόπο δεν είναι και τόσο εύκολο" Αριστοτέλης

"Πόσο πιο βλαβερές είναι οι συνέπειες του θυμού από τις αιτίες που τον προκαλούν" Μάρκος Αυρήλιος

~~~~~~~~

Ποια αληθινά  συναισθήματα όμως, ίσως από τον φόβο να έρθουν στην επιφάνεια για να επεξεργαστούν και να επιλυθούν, κρύβονται πίσω από τη μάσκα του θυμού;

Γιατί είσαι τόσο θυμωμένος άνθρωπε;

Με σένα, με το κάθε τι, με τον καθένα;

Οι Στωικοί υποστήριζαν πως οι άνθρωποι που σε εξοργίζουν γίνονται αφέντες σου.. και πόσο δίκιο είχαν. Επιτρέπεις άνθρωπε να σε θυμώσουν και άρα να σε ελέγξουν.. γίνεσαι μαριονέτα άλλων, έξω από σένα, ανθρώπων ή καταστάσεων , δίχως καν να το συνειδητοποιείς.. Πάνω στο θυμό μας, έλεγαν οι στωικοί, λέμε πράγματα ανόητα ( δίχως νου και λογική) και (αυτό) καταστροφικά.. Οι Ίδιοι πρότειναν πως αν βρισκόμασταν αντιμέτωποι με κάποιον θυμωμένο άνθρωπο , αντί να προσπαθήσουμε να τον λογικέψουμε ή να τον ηρεμήσουμε, καλύτερα θα ήταν να του δίναμε λίγο χώρο και χρόνο και να εγκαταλείψουμε κάθε συζήτηση μαζί του εκείνη την ώρα.. επίσης πρότειναν  όταν εξοργιζόμαστε να ακολουθούμε την συμβουλή του Αθηνόδωρου που πρότεινε να λέμε από μέσα μας την αλφάβητο, αργά , προτού πούμε ή κάνουμε οτιδήποτε πάνω στο θυμό μας.. Στην ουσία δίνουμε χρόνο και χώρο στον εαυτό μας να καταπραΰνει το συναίσθημα και να βρει μια ισορροπία ( λογική και συναίσθημα) προκειμένου να λειτουργήσουμε έχοντας τον έλεγχο του εαυτού μας και όχι παραδίδοντας τον έλεγχο στο τυφλό συναίσθημα.

Θύμωσες άνθρωπε και σαν τυφλός δεν "βλέπεις" τι λες και τι κάνεις..και ύστερα οι Ερυνίες κατατρώνε το είναι σου.. και για να μην τις αντιμετωπίσεις θυμώνεις και πάλι, με σένα, με όλους, με όλα..

Τί κρύβει λοιπόν ο θυμός σου;.. Βγάλε τη μάσκα και αποκάλυψε τι είναι αυτό που αληθινά σε ελέγχει και γιατί.. Δες μέσα σου και θυμήσου ποιος είσαι, τι θέλεις , τι ζητάς.. και ύστερα κοίτα γύρω σου και εστίασε στα σημαντικά, στα όμορφα, στα δημιουργικά.. Θυμήσου τί αξίζει και τί αξίζεις εσύ.. 

Γιατί τα παίρνεις όλα τόσο προσωπικά;.. Δεν αφορούν όλα εσένα.. Ό,τι είναι στον έλεγχο σου καθοδήγησε τα, όσα δεν είναι άφησε τα να εξελιχθούν.. Μεταμόρφωσε  το θυμό σου σε δύναμη δημιουργική ..δεν είσαι καταστροφέας, άνθρωπε, είσαι δημιουργός.

Κανέναν δεν μπορείς να αλλάξεις, μόνο τον εαυτό σου μπορείς να ανορθώσεις.. Ανορθώσου άνθρωπε στο ύψος σου και μην αφήνεις τον θυμό να σε λυγίζει..

Είσαι ευγενής..θυμήσου.. εσύ μεταφράζεις μια κατάσταση σε συναίσθημα.. εσύ ορίζεις πώς θα αντιμετωπίσεις ό,τι και αν συμβαίνει.. και αν επιλέξεις να μην αφήσεις τον θυμό να σε ορίσει, εσύ βγαίνεις πρώτα από όλα κερδισμένος..

Παρά δύο βαθιές ανάσες λοιπόν και σκέψου.. θα αφήσω άλλους και άλλα να με ελέγχουν ή θα επιλέξω να πλάσω την πραγματικότητα μου με τέτοιο τρόπο που θα με ευχαριστεί; Γιατί ως ανθρώπινο ον θα θυμώσω, αλλά δεν θα επιτρέψω στο θυμό να με κυριεύσει.. Οι δυνατότητες μας είναι απείρως ανώτερες από ένα αρνητικό μας συναίσθημα...

Και ο θυμωμένος άνθρωπος όταν συνειδητοποιήσει.. επεξεργάζεται..διορθώνει.. αντιλαμβάνεται διαφορετικά..και μεταμορφώνεται....

 

Ό,τι θρέφουμε αυτό δυναμώνει....


https://teamaria.gr/to-synaisthima-toy-thymoy/