Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ

2017-01-28 00:53

Μετάνοια..

Έμφυτη Αρετή..πλήρως παραφραζόμενη και παραποιημένη από θρησκευτικές έννοιες και από μια ασυνείδητη συνήθεια που επιτρέψαμε να μας ακολουθεί εις τους αιώνες, τόσο που με το που την ακούμε σε όλους σχηματίζονται παρόμοιες εικόνες..Εκείνη η εικόνα απίστων, που έχουν χάσει τον δρόμο τους προς το Θεό και πρέπει να μετανοήσουν..ή στην απλή καθημερινότητά μας μετανιώνουμε λέμε όταν κάναμε κάτι /είπαμε κάτι..και δεν το εννοούσαμε. Δεν το εννοούσαμε λέμε..αλλά και η λέξη νοώ, εκείνη την στιγμή, δεν σκεφτόμαστε τί σημαίνει.. Λέξεις μηχανικά ειπωμένες που έχουν χάσει την βαθύτερη ουσία τους τόσο έντονα όσο εμείς οι ίδιοι έχουμε χάσει την επαφή με τον δική μας ουσία..

Τί σημαίνει αυτό που λες; Και τί σημαίνει εν τέλει Μετάνοια;Πόσο σημασία έχει η ετυμολογία των λέξεων που χρησιμοποιείς; Σκέψου τι είχε πει ο Αντισθένης.. «Αρχή σοφίας, η των ονομάτων επίσκεψις».

  Ετυμολογικά, λοιπόν, αναλύοντας, η λέξη προέρχεται από το μετά + νοώ.. που φαίνεται πως σημαίνει ότι μη χρησιμοποιώντας την νόησή μου σκέφτηκα,μίλησα ή/και έπραξα και μετά νόησα το λανθασμένο του τρόπου σκέψης μου ή/και της συμπεριφοράς μου. Για να φτάσω σε αυτό το σημείο όμως (να πράττω χωρίς να νοώ) σημαίνει πως απομακρύνθηκα από το μονοπάτι της Σωφρωσύνης. Μονοπάτι που οφείλω να ακολουθώ εάν επιθυμώ να Ζω με νόημα και να γνωρίσω τον σκοπό της ύπαρξής μου..Η αληθινή διάσταση της Μετάνοιας είναι λοιπόν η πλήρης Συνειδητοποίηση..όταν κανείς Συνειδητοποιεί αληθινά και σε βάθος το λανθασμένο της οποιασδήποτε δράσης ή αντίδρασής του (Γιατί έτσι; Γιατί ήταν λανθασμένος τρόπος; Ποια τα αληθινά κίνητρα;Τί ήταν το ορθό να πράξω;).

Μέσα μας υπάρχει η φωνή της Συνείδησης μόνιμα.. είναι τμήμα μας, κομμάτι μας..η ουσία του εαυτού μας πέρα από την γήινη διάσταση. Ως ατελής ο άνθρωπος και «εγκλωβιμένος» στην υλική διάσταση έχει την επιλογή να δώσει ή να μην δώσει σημασία στην εσωτερική αυτή φωνή της Συνείδησης, που στην περίπτωση διάπραξης άδικου εκείνη παίρνει την μορφή Τύψεων. Εκεί έγκειται στο πόσο Άνθρωπος είσαι εν τέλει, για το αν θα ακούσεις ή όχι τις Τύψεις σου...εάν θα επιτρέψεις στην Συνείδησή σου – μέρος της Φυσικής Νομοτέλειας όπου ανήκεις-  που σου στέλνει τις Ερινύες να σε ταρακουνήσουν, να σε απομακρύνουν από τα *ψευτοεγώ σου και να σε οδηγήσουν στο μονοπάτι της λύτρωσης από αυτές, της ένωσης σου με την ουσία σου. (*όρος που χρησιμοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Φιλοσοφικής Ψυχολογίας και Ψυχοθεραπείας) 

Οι Ερινύες δεν έρχονται για να σε τιμωρήσουν..έρχονται για να σου υπενθυμίσουν πως έχεις πάρει το λάθος δρόμο..εκείνο που σε απομακρύνει από εσένα και την Ευδαιμονία. Όταν ειλικρινά μετά-νοείς η σύνδεσή σου άμεσα αποκαθίσταται..για Φυσική και Συμπαντική Νομοτέλεια μιλάμε..έαν το θυμάται ο νους μας...

Ανθρωποι επιλέγουν να αγνοήσουν την Συνείδησή τους και κάθε φορά απομακρύνονται όλο και πιο πολύ από τον Εαυτό τους, με αποτέλεσμα στο τέλος να μην θυμίζουν τίποτα από αυτό που πραγματικά είναι..Καταλήγωντας δυστυχώς σε ένα μόνιμο φαύλο κύκλο εγωισμού δίχως πλέον να μπορούν να επανορθώσουν για οτιδήποτε αφού για τίποτα δεν μετα-νοούν..απλά διαταράσσουν και διαταράσσονται...Δεν μπορούν πια να βρουν τον δρόμο για να ενθυμηθούν ποιοι πραγματικά είναι..Διότι όπως ο Σωκράτης έλεγε «Η Αρετή είναι Γνώση».. 

Άνθρωποι είμαστε, λάθη κάνουμε..Κυρίως το λάθος να προδίδουμε τον Εαυτό μας, την ουσία μας..και η ουσία της Μετάνοιας είναι ακριβώς αυτή.. σε κάνει να Συνειδητοποιήσεις και να έρθεις σε επαφή με Εσένα και άρα με την Αλήθεια και με το Όλον...

Ο άνθρωπος οφείλει να σβήσει τον εγωισμό, γιατί επί της ουσίας δεν είναι μονάδα παρά μόνο προσωρινά και υλικά. Είμαστε όλοι ίσοι, αν και όχι ίδιοι, κομμάτι του Όλου. Και είναι εφικτό αυτό μόνο μέσω του δρόμου της αυτογνωσίας, του Γνώθι Σεαυτόν, και της Συνειδητοποίησης.. Μόνο από την επαφή με τον αληθινό εαυτό μας μπορεί να πηγάσει η Δικαιοσύνη..

Μήπως ήρθε η ώρα όλοι μας να Μετά – Νοήσουμε για όλα αυτά που νομίζουμε πως γνωρίζουμε ενώ δεν τα αναζητήσαμε ποτέ οι ίδιοι; Μήπως να αρχίσουμε να αμφιβάλλουμε  για να ανακαλύψουμε; Μήπως να μετα-νοήσουμε  για το ότι επιτρέψαμε στο συναίσθημα να πάρει τα ηνία της ψυχικής μας και πνευματικής μας υπόστασης και κοιμήσαμε την λογική χάνοντας τον Εαυτό μας και απομακρύνοντας την ουσία μας από την Αλήθεια και από την Ευδαιμονία; Μήπως χρειάζεται να νοήσουμε έστω και μετά, και να ακολουθήσουμε τον μίτο της Αριάδνης προς την Συνείδησή μας;...

~ "Αρχή σοφίας της αγνοίας η γνώσις": (`Η γνώση της άγνοιας συνιστά την αφετηρία της (αληθινής) σοφίας για έναν άνθρωπο`)

~ " Όποιος θέλει να αλλάξει τον κόσμο, ας αλλάξει πρώτα τον εαυτό του" Σωκράτης